Acerola je nízky krík alebo strom nachádzajúci sa v dažďových pralesoch Brazílie. Jej plody sa podobajú na európske čerešne. Obsah prírodného vitamínu C je v zrelých plodoch 4,5%, čo výrazne prevyšuje obsah vitamínu C iných druhov ovocia bohatých na vitamím C. Napríklad obsah vitamínu C v očistenom, zrelom pomaranči je 0,05%. Forma aceroly distribuovaná v Európe je látka zahustená špeciálnou technológiou, ktorej obsah prirodzeného vitamínu C je minimálne 17%. Okrem vitamínu C identifikovali v acerole 150 ďalších druhov látok, medzi nimi železo, vitamín A, tiamín, riboflavín a horčík. V ľudovom liečiteľstve sa používa na liečbu zápalov, problémy so srdcom, anémiu, reumu, tuberkulózu a na rekonvalescenciu po rôznych chorobách. Vedecké výskumy ukázali, že acerola je schopná zvýšiť účinky iných výživových doplnkov znižujúcich hladinu cholesterolu (napr. sója, alfalfa) a ich antioxidačné účinky. Pokusy na zvieratách ukázali, že výťažky aceroly znižujú riziko vzniku nádorov pľúc, resp. spomaľujú priebeh ochorenia. V laboratórnych výskumoch maďarskí vedci dokázali, že jednotlivé komponenty aceroly sú schopné ničiť nádorové bunky a odporúčali ich použiť ako doplnkovú terapiu v liečbe rakoviny.
Bioprípustnosť polysacharidov húb Kriakový hríb- Trsovnica lupeňovitá (Grifola frondosa) Pečiatkový hríb- Lesklokôrka obyčajná (Ganoderma lucidum) a Mandľový hríb- Pečiarka blazeová (Agaricus blazei Murill) nevű gombák (čiže ich prístupnosť prostredníctvom tráviaceho traktu) možno výrazne zvýšiť užívaním prirodzeného vitamínu C (teda aj výťažkov vyrobených z aceroly), keďže tieto veľké molekuly polysacharidov „polámu” a tým pádom ich lepšie sprístupnia pre organizmus. Preto odporúčame spolu s výťažkami húb Podkovičník –Ohňovec (Phellinus), Kriakový hríb – Trsovnica lupeňovitá (Grifola frondosa), Mandľový hríb – Pečiarka blazeová (Agaricus blazei Murill),Pečiatkový hríb – Lesklokôrka obyčajná (Ganoderma lucidum) užívať veľké množstvo aceroly, okrem rôznych žalúdočných problémov (napr. zvýšená tvorba žalúdočnej kyseliny). Acerola ako potravina je konzumovateľná v mnohých podobách, napr. zamiešaním do čajov, jogurtov alebo ovocných štiav.